MEB Bakanı İsmet Yılmaz´dan Yeni Liselere Geçiş Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz, liselere geçişle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz, liseler geçişte uygulanacak sınav ile ilgili daha detaylı bilgiler verdi.

Eğitim Bölgeleri

29-11-2017

Bakan İsmet Yılmaz, "Eğitim bölgelerini oluşturuyoruz. Şu an çalışma sürüyor. Aralık´ta oluşacak. Oluştuktan sonra vatandaşlarımız görecek ki, kaygı duyacak hiçbir şey yok. Bütün müfredatımız öğrencilerimizin genel yeteneğinin ölçüleceğini ifade ettik." dedi.

Soruların Müfredatı

Bakan Yılmaz, "Geçmiş yıllara dönerseniz bu dershaneciliği, ilave kaynakları aramaya iter diye bir görüş geldi. Biz bunu haklı gördük. Dolayısıyla bu sistemde sadece 8´inci sınıflardan soru soracağız. Okullarımızın kitabı, müfredatı, kazanımları doğru çıkacak. Biz bir önceki açıklamamızda 60 soru soracağımızı açıklamıştık." dedi.

Soru Sayısı ve Süresi

Bakan Yılmaz, "Biz bunu yaparken öğrencilerimiz ortaokula, liseye geçeceklerdi. Bir de liseyi bitirip üniversiteye geçenler vardı. Aynı soruyu sorarsanız bu doğru olmazdı. Üniversite için soru sayısı artınca, biz de artırdık. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dilden soracağız. TEOG da çıkan sorular da bu dağılıma eşitti. 135 dakika verilecek. Tek oturumda olacak. 90 soru 135 dakikada yanıtlanacak." dedi.

Sınava Girecek Öğrenci Sayısı

Bakan İsmet Yılmaz, "Yüzde 90 öğrencimiz kendi adresine dayalı, bölgesindeki okullara kaydedilecek. İsteyen öğrenci sınava girecek. Ancak öğrenci sayısı yüzde 10´a tekabül eden bir grubu sınavla öğrenci alan okullar statüsüne getireceğiz. Fen liseleri, proje okulları, sosyal bilimler liseleri. Bu yıl 1 milyon 180 bin öğrencimiz var 8´de okuyan." diye belirtti.

Okul Kapasitemiz

Meb Bakanı İsmet Yılmaz, "Öğrenci sayımızın üzerinde kapasitemiz var. 1 milyon 200 bin 8´inci sınıf öğrencimiz var. Toplam lise 1´lerin kapasitesi 1 milyon 360 bin. Böyle bir kapasitenin olduğu yerde kaygı duymaya, açıkta kalmaya gerek var mı? Bir veli evladını imam hatip lisesine göndermiyorsa, biz onun kaydını imam hatibe yapmayacağız. Meslek lisesine göndermiyorsa, ona kaydını yaptırmayacak. Meslek lisesi isteyen meslek lisesine, imam hatip isteyen oraya, Anadolu lisesi isteyen oraya gidecek. Türkiye´de meslek lisesi oranı yüzde 43. Avrupa Birliği ile hemen hemen aynı." dedi.

Açık Uçlu Soru Yok

Daha önceki açıklamalarda dile getirilen açık uçlu sorularla ilgili ise, "Açık uçlu soru olmayacak. Daha önce gerek ben gerek Başbakanım açık uçlu sorunun daha doğru olacağını ifade ettik. Ancak toplumda şöyle bir algı var, bunun değerlendirmesini objektif olarak yapabilmek mümkün değil. Dolayısıyla yeni bir tartışmaya yol açmamak için açık uçlu soru olmamasına karar verdik. PISA Direktörü birçok şey söyledi. Bir cümle daha söyledi. “Açık uçlu sorular olmalı, öğrenciler sorulara kendi bakış açısıyla cevap verebilsin diye.” Eğitimin ölçme sistemi açık uçluyu gerektirir. Ancak tartışmalara yol açmamak için açık uçlu sormayacağız. Biz aslında MEB olarak açık uçlu sorulara hazırdık, öğretmenlerimiz ve değerlediricilerimizi bu doğrultuda eğitmiştik." diye belirtti.

Sınav Ücreti Yok

Sınavın ücretsiz olduğunu ise "Sahte adres kayıtlarının çok önemli olmayacağını düşünüyoruz. İkametgah değiştiyse okul da değişecek. Bu sınava girerken hiçbir ücret almayacağız. Sınav ücretsiz olacak." diyerek belirtti.

Özel Okullar Kendi Sınavını Yapabilir

Bakan Yılmaz, "Özel okullar kendi sınavlarını yapabilirler. Ancak bu dönem MEB´in sınav sonuçlarını değerlendirmeyi esas alarak bir yerleştirme yapacaklarını belirttiler." diyerek sözlerini tamamladı.

Yayın: 29.11.2017 - Güncelleme: 29.11.2017 21:03 - Görüntülenme: 179